Hepatit B nedir?
Hepatit B virüsü halk tarafından sarılık olarak bilinir. Hepatit B karaciğer iltihaplanmasına neden olan bulaşıcı bir virüstür.Kısaca HBV olarak gösterilir. Genetik materyalinde çift DNA bulunur. Bazı insanların Hepatit B virüsüne karşı bağışıklıkları bulunur. Bu bağışıklığın olup olmadığı kan testi yapılarak anlaşılır. Doğal bağışıklığı olmayan insanlara koruma amaçlı aşı yapılır.
Hepatit B belirtileri nelerdir?
- Halsizlik olması
- İştah kesilmesi
- Mide bulantılarının sıkça görülmesi
- Karnın sağ üst kısmında ağrı saptanması
- Derinin ve gözakının sararması
- İdrarın koyulaşması
- Kısa süreli ateşlenme
Hepatit B nasıl bulaşır?
- Kan yoluyla
- Mikroplu enjektör kullanımı
- Mikroplu iğne başlıklarının kullanılması
- Ortak jilet kullanımı
- Ortak diş fırçası kullanımı
- Cinsel ilişkiyle Hepatit B hastalığı bulaşır. Ancak Hepatit B hastalığına yakalanmış hastaların üçte birinin geçiş yolu belirlenememiştir.
Hepatit B aşısı nedir?
Hepatit B aşısı doğal bağışıklığı olmayan insanlara koruma amaçlı yapılan bir çeşit aşıdır. Ülkemizde Hepatit B aşısı sağlık ocaklarında yapılmaktadır. Yeni doğmuş bebeklerde ilk bir hafta içerisinde Hepatit B aşısı yapılır. Daha sonra 1 aylık ve 6 aylıkken olmak üzere 3 kere Hepatit B aşısı yapılır. Eğer bu zamanlarda yapılmazsa ilkokul 8.sınıfta 3 doz Hepatit B aşısı yapılır.
Hepatit B tedavisi nasıldır?
Eğer doktorunuz size tedaviye başlamayı öneriyorsa karaciğerinizin hasar gördüğünü biliyordur. Tedaviye başlamazsanız karaciğer sirozu ya da kanseri gibi hayatınızı tehlike edecek hastalıklara yakalanmanız kaçınılamaz durum olacaktır. Hepatit B tedavisi ilaç yöntemi ile yapılmaktadır. Tedavi süreci genellikle uzun sürer. Hatta bazı hastalar yıllarca Hepatit B tedavisi görür. Bu süreç uzun ve yorucu olsa da doktorunuza danışmadan asla ilaç kullanımınızı bırakmamalısınız. Dozunu azaltma ya da artırma işlemine girmemelisiniz.