Mantı hepimizin severek yediği geçmişimizden ve geleneklerimizden gelen bir yemektir. Özellikle Kayseri mantısı ise ismi ile nam yapmıştır. Birçok çeşidi bulunan mantıların arasından en besleyici ve görsel olarakta bir şölen sunan Kayseri mantısıdır. Sizlere özenle hazırlanmış orjinal Kayseri mantısı tarifini sunuyoruz.
Kayseri mantısının yapılışı:
Genişçe bir kaba bir yumurta, iki su bardağı un ve bir tatlı kaşığı tuzu katıyoruz. Ilık suyumuzu azar azar ekleyerek oldukça sert kıvamlı hamur yapıyoruz. Hamurumuzun üstünü kapatarak içimiz hazırlanana kadar dinlenmeye bırakıyoruz.
İki soğanı yemeklik şekilde doğruyoruz. Sonra; bir tatlı kaşığı tuz ve bir tatlı kaşığı karabiber ile karıştırarak dört yüz gram kıymamızı da ilave ederek köfte harcı gibi yoğurarak bekletiyoruz. Bekelemeye aldığımız hamurumuzu beze haline getiriyoruz. Eğer çok büyük açmayacaksak 2 beze haline getiriyoruz. Hamuru oldukça ince şekilde börek yufkasına nazaran biraz daha kalın şekilde açıyoruz. (Ortalama yarım milimetre civarında) Açtığımız hamuru bir-bir buçuk santimetrelik şeritler halinde kesiyoruz. Bu şeritleri üstüste koyarak bir buçuk santimetre şeklinde kareler kesiyoruz.
Kıymayı hazırlamış olduğumuz içten alarak parmağımızın ortasıyla koyuyoruz. Mantıları bohça şeklinde kapatıyoruz. Tenceremize bir buçuk su koyuyoruz ve su kaynayınca mantılarımızı ilave ediyoruz. Tahta kaşık kullanarak mantılar karışmasın diye yavaşça karıştırıyoruz. Mantılar pişme aşamasına gelene kadar bir kaç defa daha karıştırıyoruz.
Pişme işlemi tamamlandıktan sonra suyunu süzerek servis tabaklarına alıyoruz. Servis tabağına alınan mantıların üstüne yoğurt veya sarmısaklı yoğurt ekledikten sonra küçük bir tavada tereyağını eriterek kırmızı biberde eklenmiş şekilde hazırlayacağımız sosumuzu yoğurtlanmış mantımızın üstüne gezdiriyoruz. İşlem tamamlandığında mantımız servis edilmeye hazır şekle geliyor.
Mantı için gereken malzemeler:
1. Hamuru için gerekenler:
- Tuz (bir tatlı kaşığı)
- Yumurta (bir adet)
- Un (iki su bardağı kadar)
- Ilık su
2. İçini hazırlamak için gerekenler:
- Soğan (iki adet kuru olacak)
- Kıyma (dört yüz gram)
- Tuz (bir tatlı kaşığı)
- Karabiber (bir tatlı kaşığı)