Hemoroid rahatsızlığı olan yani halk dilinde Basuru olan bir kişinin şikayeti fazla değil ise ve rahatsızlığı başlangıç aşamasında ise birinci ve ikinci aşamada anlamına gelir.
Birinci ve ikinci derece basur probleminde krem, tablet ve fitil gibi ilaçlar tedaviyi oluşturur. Tedavi esnasında hastanın hayat tarzına dikkat etmesi büyük önem taşır.
Basur Kremleri; Basur kremlerinin büyük bölümü kortizon içermektedir. Basuru tamamen geçirmese dahi kişide oluşan sızı, yanma ve ağrı gibi problemleri azaltır. Fakat krem 10 günden çok kullanılmamalıdır. Fazla gerek olursa 2 gün ara verilip bir 10 gün daha kullanılması gerekir. Aksi halde tahrişlenme yaratır.
Basur İğne Tedavisi; İğne tedavisi birinci ve ikinci derece basur ve iç basur rahatsızlıklarında uygulanan bir yöntemdir. Lokal anesteziyle gerçekleşen yöntem, makatı görmeyi sağlayan anaskopla basur memesine ulaşarak uygulanır. Uygulama sırasında iğneyle memelere damarları büzüştüren madde verilir. Bu uygulama kesinlikle dış basur hastalarına yapılmaz.
Basur Bağlama Tedavisi; İkinci ve üçüncü derece ve özel durumu olan basur hastalarına bağlama yöntemi ismi verilen bandligasyon yapılur.
Bu uygulamada, basur memesi boynuna lastik bir halka takılır ve memenin zamanla kuruyarak düşmesi amaçlanır.
Basur Dağlama Yöntemi; Halk arasında lazer yöntemi olarak bilinir fakat lazer tedavisiyle bir ilgisi yoktur.
Kızılötesi ışık ile basuru dağlama yöntemi ikinci derece basur hastalarına yapılır. Bu yöntemde lokal anestezi uygulanır.
Basur Yapıştırma Tedavisi; Bu yöntem üçüncü ve dördüncü derece basur problemlerinde tercih edilir. En yeni yöntem olarak kabul edilir.
Düşük ısıda füzyon enerjisi kullanıp dokuda yer alan lifleri yapıştırır. İşlemde dikiş ve kan yoktur.