Kürtaj nedir?
Kürtaj dünyaya getirilmek istenmeyen çocuğun uzman doktorlar tarafından anne rahminden çıkarılmasıdır. Gebeliğin başlangıcında cenin ve anne rahminin iç yüzeyin çıkarılmasından ibaret olup kısa süreli bir ameliyattır. Hamilelikteki süreye göre kürtaj ameliyatları lokal anestezi uygulanarak (Sadece operasyon yapılacak bölümün uyuşturulması) ya da genel anestezi yapılarak (ameliyata giren kişinin tamamen uyutulması) uygulanabilir. Kürtaj sık sık kullanılabilecek bir doğum kontrol yöntemi olmayıp anne açısından sakıncaları bulunmaktadır. Doğum kontrol yöntemleri için bir kadın doğum uzmanıyla görüşebilirsiniz.
Kürtaj nasıl yapılır?
Kürtaj vakumlu enjektör kullanılarak gebelikle ilgili dokuların vücuttan çıkarılması şeklinde uygulanır. Zamanında müdahale edilirse sadece vakumla çekilir ve herhangi bir kesici veya tutucu alet kullanılmasına gerek yoktur. Eğer ilerleyen zamanlarda ise doktor eline aldığı bir aletle bebeği tutarak dışarı çıkarır ve bebek bağını keser. Kürtaj kesinlikle uzman doktorlar nezaretinde ve steril ortamlarda yapılmalıdır. Aksi taktirde iç kanama gibi bir çok önemli soruna neden olabilmektedir.
Kürtaj ve yasal süreç:
Bu konuda en çok merak edilen soru şudur? Yasal olarak kaç haftaya kadar kürtaj yaptırabilirim? Yasal olarak kürtaj 10 haftaya kadar yapılabilir. 10 haftadan sonra kürtaj yapan doktor ve yaptıran hasta ağır ceza mahkemelerinde yargılanmaktadır. Bu hususa dikkat edilmeli, 10 hafta geçildi diyerek sağlık riske atılarak merdiven altı muayenehanelerde operasyon yaptırılmamalı sağlığımız riske atılmamalıdır.
Kürtaj fiyatları ne kadar?
Kürtaj için genel anlamda net bir fiyat belirlemek mümkün değildir. İlk başlarda uygulanan kürtaj ile zaman olarak ilerlenmiş kürtajda operasyonlar farklı olabilmekte, bu nedenle fiyatlarda değişebilmektedir. Her kadın için yapı farklı olduğundan (rahim yapısı gibi) fiyat zorluk ya da basitlik derecesine göre fiyatlandırılmaktadır. Dolar olarak fiyat verecek olursak ortalama 300$ ile 1000$ arasında değişmektedir. Şunu unutmamak gerekir ki steril ve iyi bir hastanede bu operasyonu geçirmek çok önemlidir. Bazı muayenehanelerde ya da yerlerde kullanılan malzemeler sterilize edilerek ikinci bir hastada da kullanılabilmekte,kürtaj fiyatı bu şekilde düşürülmeye çalışılmaktadır. Bu kesinlikle uygun değildir.
Dini açıdan kürtaj:
Diyanet İşleri Başkanımızın yaptığı açıklamaya göre kürtaj; bilim adamlarının izin verdiği acil durumlarda yapılmalıdır, zaruri olmadığında yapılmamalıdır şeklinde belirtti. Bunun yanı sıra; bebek istenmediğinde anne ve baba çocuk olmasını önleyici tedbirler almalıdır (doğum kontrol yöntemleri kullanılmalıdır) bu tedbirleri almak helaldir şeklinde açıklamada bulundu. Bunun dışında kürtajın doğum kontrol yöntemi olmadığını belirterek doğum kontrol yöntemi olarak kullanıldığında haram olduğu yönünde fetva verdi. (Sağlık açısından da üç veya daha fazla defa kürtaj yaptırmak doğurganlığı azaltabilmektedir. Çünkü her kürtaj rahim içinde belirli bir tahribata sebebiyet vemektedir.)
Kürtaj sonrası:
Kürtaj sonrası kısa sürede tekrar cinsel birleşme yaşamak kadınlarda kanama riskini artırmaktadır. Kürtajdan sonra on beş güne kadar normal kanamalar olabilmektedir. Daha uzun süreli kanamalarda, kasılma şeklindeki ağrılarda muhakkak uzman bir hekime danışılmalıdır.
Bana göre kürtaj cinayetten farksızdır. Yasaklanması herkes için hayırlı olacak diye düşünüyorum. Kimse bebeklerimizin hayatını çalamaz, çalmamalı!
Kesinlikle katılıyorum. Bir de yasaklanmasın diye yürüyüş filan yapıyorlar ya pes doğrusu inanamıyorum bu insanlara.
Kürtajın sadece tecavüz sonrası istenmeyen bir bebek olduğunda yapılabilmesinden yanayım.