Astım hastalığı nedir?
Astım hastalığı, çocuklarda sık olarak görünen kronik hastalıklardan biridir. Çocuklarda astım görülme olasılığı %2 ve 9 oranınlarında değişmektedir.
Uzun süren bir hastalık ve yer yer solunum ve nefes alamama krizleri oluşturması sebebiyle, hastalar hastaneye götürülmekte zaman zamanda hastanede yatırılarak tedavi edilmektedir.
Astım belirtileri
“Astım, başlangıç safhası olarak solunum güçlüğü belirtileri ile ortaya çıkmaktadır. Özellikle nefes verirken güçlük çekilmektedir. Tıkanma hissiyatı, göğüs bölümünde sıkışma hissi, balgam ve öksürükte belirti ve devamında seyredenlerdir. Astım belirtileri içerisinde yer alan solunum güçlüğü atakları genelde geceleri görülmektedir.Nöbet geçirildikten sonrasında çocuklar genellikle normaldir.Bazen ise astım solunum güçlüğü olmadan sadece tekrarlayan öksürükle kendini gösterir. Kalıtsal ve genetik olarak hastalığı geçirme riski yüksektir.Eğer çocuğun anne veya babasında böyle bir hastalık varsa çocukta hastalığa yakalanma risk artar.”
Çocuklarda astım tedavisi
Astım tedavisi asıl amacı, astım atakların şiddetini azaltmak bunun yanısıra çocuklarımızın ruhsal ve bedensel olarak etkilenmesinizi önlemektir.
Tedavi aşamasında alerjik etkenlerden ve bunun yanısıra sigara dumanından kesinlikle uzak durmalı önerilen ilaçların önerilden dozajda kullanılması gerekmektedir. Solunum yolu ile alınmakta olan ilaçlar çocuklar da alışkanlık yada bağımlılık yapmaz ve uygun ve tavsiye edilen dozlarda alındığı zaman zararlı olmayıp, uzun süre kullanılabilmektedir. Bazı durumlar da aşı tedavisi de yararlı olabilmektedir.Tüm tedavinin uzman doktorlar gözetiminde yapılması çok önemlidir.Ayrıca tüylü oyuncaklar kaldırılmalı, yatak odasından halıların ve tüylü malzemelerin kaldırılması, sık sık temizlik yapılması da çok önemlidir.
Allah korusun bu hastalık gerçekten çok riskli.
Allah korusun Hatice hanım.Allah kimsenin başına vermesin.