Epilepsi hastalığı nedir?
Epilepsi, beyinin içinde bulunan sinir hücrelerinde olağanın dışında bir elektro-kimyasal boşalma sorunu olması ile birlikte ortaya çıkan bir hastalıktır. Beyinde normalde çalışması gereken elektriğin aşırı ve kontrolsüz şekilde yayılması ile oluşmaktadır.
Epilepsi nöbetleri çok farklı şekillerde görülebilir. Epilepsi nöbetlerinden önce kişide, korku hissi gibi bir his oluşabilir ya da yere düşebilir. Ağız köpürmesi de epilepsi nöbetlerinde görülmektedir.
Epilepsi hastalığının nedenleri nelerdir?
- Epilepsi hastalığının nedenleri arasında genetik olarak aileden gelen bir sebep ile epilepsi hastalığı olduğu görülmektedir. Bu tür epilepsi hastalıklarında genellikle ailede 2 – 3 bireyde birlikte görülmektedir.
- Doğuştan kaynaklanan epilepsi hastalıkları da vardır. Doğumdan önce oluşan bazı problemlerden dolayı epilepsi görüldüğü bilinmektedir. Rahimde oksijen yetersizliği, hamilelik döneminde yetersiz beslenme, enfeksiyon oluşumu annede bulunan diğer rahatsızlıklar ile bebek doğuştan epilepsi hastası olarak doğabilmektedir.
- Vücutta oluşan bazı enfesiyonlar bazı durumlarda beyinde kalıcı olarak hasar bırakmaktadır.
- Kafa travması yaşayan birinde epilepsi görülme oranı oldukça yüksektir.
- Beyin hücrelerine zarar verebilecek türde olan bütün hastalıklar epilepsiye davetiye çıkarmaktadır.
- Aşırı alkol tüketimi, uykusuzluk ve stres gibi etkenler epilepsi nöbetini tetiklemektedir.
Epilepsi hastalığı tedavisi
Epilepsi hastalığının tedavisin büyük bir oranla mümkündür. Toplum olarak epilepsi hastalığı tedavisi olmadığı düşünülmektedir. Bazı epilepsi hastalarında tedavi yanıt vermese bile nöbetleri en az düzeye indirmektedir.
Epilepsi tedavisi için doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanmalısınız. Her gün aynı saatte ilaçlarınızı kullanmaya özen göstermelisiniz. Nöbet yaşamadığınız zamanlarda bile ilaç kullanımına devam etmek gerekir.
Sürekli olarak bir doktor kontrolü altında olmanız gereklidir. Sizin ilaçlarınızı belirleyecek ve nöbetlerinizi kontrol edecek iyi bir doktor ile tedavi olmanız mümkündür.