Bu rahatsızlık ilk 1743 senesinde Fransa kralı 15. Lois’in doktoru oan Fronçois de la Peyronie bulmuştur ve böylece onun ismi ile anılmaya başlanmıştır.
Peyronie rahatsızlığı penisin ereksiyon esnasında esneyip büyüyen iç kılıfında bir takım bölgelerin esnekliğini kaybetmesine denir. Penis kireçlenmesi olarak da bilinmektedir.
Genellikle orta yaş ve üstünde bulunan erkeklerde görülür. Penis kılıfının dokusu yaşa bağlı olarak zayıflar. Oluşan bu zayıflamaysa penis kılıfının katları içinde kanamaya sebep olur. Bu bölgede belirli bir müddet sonra esneklik kaybedilir ve zaman içinde bu bölgede kireç birikir.
Cinsel beraberlikte zorlanmayla beraber görülen travmalar ve E vitamini eksikliği durum da peyronie rahatsızlığı sebepleri arasında kabul edilir.
Hastalığın akut evresi yaklaşık 1 yıl sürer. Bu dönem içinde meydana gelen semptomlar, ereksiyon esnasında meydana gelen ağrı ve penis eğriliğidir.
Rahatsızlık belirtileri akut dönemde düşük ihtimal ile kendi kendine düzelir. Fakat hastaların büyük bir bölümü rahatsızlık ilerler ve peniste oluşan eğrilik çoğalarak devam eder. Hastaların bazılarında penisin görüntüsü git gide kum saati görünümünü alabilir.
Peyronie Hastalığı Tedavisi
Rahatsızlığı akut döneminde ( 1 yıl boyunca) ilaç tedavisi yapılır. Bu dönem içinde alınmakta olan bazı ilaçlar rahatsızlığı % 30-40 civarında düzelmesine yardım eder.
Penis eğriliği sadece ameliyat ile düzeltilir. Nesbit, plikasyon ve yama yöntemiyle bazı cerrahi yollar, hasta ereksiyon durumundayken yapılır. Fakat sertleşme problemi olan hastalara penil proaa isminde bir teknik uygulanır.